Google Analytics 4 eller Universal Analytics?

Del artikelen:

Høsten 2020 lanserte Google Google Analytics 4 (GA4), den siste versjonen av Google Analytics-plattformen. GA4 erstatter Universal Analytics (UA) som standard for digital analysemåling i GA.

Og nå – i 2022 – annonserte Google at GA4 vil være det eneste alternativet fra og med 1. juli 2023. Denne veiledningen hjelper deg med å svare på noen av disse spørsmålene om Google Analytics 4 vs. Universal Analytics. Hvis du ønsker å komme i gang med GA4 på egen hånd, finner du installasjonsinstruksjoner på slutten av denne veiledningen. Og hvis du er klar til å investere tid i et omfattende treningsprogram, sjekk ut lenken til GA4-opplæringskurset.

Hva er GA4?

Google Analytics 4 (GA4) er nå offisielt den anbefalte egenskapstypen for Google Analytics. Det pleide å hete App+Web Property da det ble lagt til i beta. Hvorfor App+Web? Vel, den nye egenskapen kan spore både app- og nettbesøk i ett enkelt Google Analytics-område i stedet for å ha de forskjellige plattformbesøkene delt inn i forskjellige GA-områder. Høsten 2020 ble denne app+nettegenskapen merket på nytt og utgitt på nytt som Google Analytics 4 (GA4). Og 16. mars 2022 kunngjorde Google at GA4 vil være det eneste alternativet fra juli 2023.

Hva er bakgrunnen før GA4?

Google Analytics har utviklet seg mye siden det først ble kjøpt opp av Google i 2005. I april samme år kjøpte Google et produkt kalt «Urchin Analytics» (det er her UTM-parametere eller Urchin-sporingsmoduler kommer fra) og det ble den klassiske versjonen av Google Analytics.

I 2013 rullet Universal Analytics (UA)-plattformen ut og ble standarden for sporing. Men etter kunngjøringen 16. mars 2022 fra Google om GA4, vet vi at UA vil bli avviklet fra og med juli 2023. Du kan lese kunngjøringen her.

Hva gjør folk nå?

Vel, mange av oss prøver å lære om GA4 fordi vi vet at klokken tikker. Det kan være deg, siden denne bloggen (forhåpentligvis) er en nyttig sammenligning for å orientere oss mot GA4 ved å sammenligne den med UA. Hvis du forstår bakgrunnen og ønsker å gå videre til implementering, er det lurt å snakke med oss for å sette opp riktig sporing på nettsidene snarest.

Hvordan måler Google Analytics 4 brukere?

Data kommer inn i Universal Analytics fra «informasjonskapselbasert» sporing. Et nettsted med UA sender en informasjonskapsel inn i brukerens nettleser, og som lar plattformen overvåke og registrere nettaktivitet på det aktuelle nettstedet under den brukerens økt på nettstedet. Måletilnærmingen er en sesjonsbasert datamodell.

Ifølge Google tillater Google Analytics 4 «bedrifter å måle på tvers av plattformer og enheter ved å bruke flere former for identitet». Dette inkluderer førstepartsdata så vel som «Google-signaler» fra brukere som har valgt å tilpasse annonser. Og Google Analytics 4 vil fortsatt bruke informasjonskapsler der de er tilgjengelige for sporing. I stedet for å spore økter, har GA4 en hendelsesbasert datamodell.

I en verden der personvern blir stadig viktigere, er det en rimelig antagelse at disse informasjonskapslene kan bli mindre og mindre utbredt. Dette er uten tvil et netto positivt for menneskeheten, men foreløpig virker det negativt for digitale markedsførere – som ikke gjør endringer i sin strategi. 

Hvorfor bør jeg bry meg om Google Analytics i det hele tatt?

Jeg er skandalisert over at du i det hele tatt spør – om du gjør det.
Svaret er ja så absolutt. Data er det viktigste grunnlaget du har for å drive en bedrift. 

Relaterte artikler

Alt du trenger å vite om HubSpot

I dagens stadig skiftende digitale verden er det viktigere enn noen gang å tilpasse seg og utnytte alt digital markedsføring har å by på. HubSpot