Tradisjonelle markedsføringstiltak faller ofte kort når det gjelder å forme meningsfulle og varige relasjoner med kunder. Med årene har også forbrukernes oppmerksomhet blitt stadig vanskeligere å fange. Digitalt står vi overfor et hav av distraksjoner, og hvis noe umiddelbart ikke fenger, går man fort videre.
For å engasjere passive forbrukere, bør du vurdere å bruke gamification. Dette innebærer bruk av spillemekanismer som poeng, belønninger og konkurranser i sammenhenger som ikke nødvendigvis er spill. Gamification gjør interaksjonen med merkevaren morsomme og mer minneverdig. Denne tilnærmingen øker også de emosjonelle båndene mellom merkevarer og kundene, noe som fører til varige kundeforhold.
Gamification er ikke noe nytt. I 2004 utførte Coca-Cola «Smil»-kampanjen, der kundene kunne samle 6 smilefjes under korkene på brusflaskene og bytte dem inn mot en gratis Cola. Kampanjen hadde stor suksess med over 900.000 innleverte smilefjes. Dette var riktignok en form for analog gamification, som vil si at kampanjen var fysisk, og ikke-digitalt. I dag er forbrukerne derimot mer aktiv digitalt.
Appen «Coke ON» er et digitalt eksempel på gamification og har mange likhetstrekk med den norske «Smil»-kampanjen. Coca-Cola plasserte drikkeautomater i Japan, som kunder kunne samle digitale ¨stempler¨ fra. Appen koblet seg til automaten via Bluetooth for hvert kjøp. Når kundene har samlet nok ¨stempler¨, får de en gratis drikke. Appen viser progresjon, for å motivere til neste gratisprodukt.
Digital gamification gir en helt annen mulighet til å samle inn og analysere data om brukeratferd, som igjen kan brukes til å justere og forbedre kampanjer eller applikasjoner i sanntid. Analog gamification får ikke den samme innsikten og krever mer manuell oppfølging. Det er også enklere å teste og endre et digitalt opplegg, ettersom man kan justere funksjoner eller design underveis. Digitale verktøy integrere også sosiale funksjoner, rangeringstabeller og belønningssystemer som motiverer brukerne til å dele opplevelsen, noe som forsterker den virale spredningen. Analog gamification kan likevel by på mer håndgripelige opplevelser og personlig samhandling, men det er ofte mer ressurskrevende og vanskelig å skalere.
Mange digitale kampanjer kan miste “følelsen av ekte interaksjon”. Det er fordi de kan oppleves mindre personlig, særlig hvis designet ikke engasjerer brukerne emosjonelt, eller hvis belønningene føles fjerne og abstrakte. Fysiske kampanjer kan derimot appellere til andre sanser som lukt, lyd og taktile elementer. Det gir en sterkere emosjonell opplevelse og gjør at budskapet fester seg bedre i hukommelsen over lengre tid.
Appen “Coke ON” er et godt eksempel på hvordan digital gamification føles mer ekte. Her kombineres fysiske handlinger med en personlig og engasjerende opplevelse. Når kunden kjøper en Coca-Cola fra utvalgte automater og samler digitale “stamps” for hvert kjøp, blir det en fysisk handling. Premien får de også rett i hånda som gir en umiddelbar følelse av verdi.
Gamification fungerer når det treffer brukernes ønsker og behov. Fokuset burde derfor være på nytteverdi, gode belønninger og tydelige mål, for å unngå irritasjon hos brukere. Teknologien kan være god, men mangler den ekte motivasjon og relevant verdi for kundene blir poenget borte.
For å lykkes med digital gamification kreves det grundig planlegging, teknisk kompetanse og kontinuerlig vedlikehold. Når innovative løsninger kombineres med god brukervennlighet, blir forbrukerne mer inspirert til å delta og forblir engasjerte.
SEO (søkemotoroptimalisering) kan ofte føles som en diffus og langsiktig strategi, men nøkkelen til suksess…
Hvis du driver en bedrift, er det viktig å levere riktige rapporter og betale avgifter…
I dagens dynamiske forretningsverden står selskaper overfor et konstant press om å effektivisere prosesser, redusere…
I 2025 trer flere betydelige endringer i regnskapsstandarder og relaterte regelverk i kraft, noe som…
For å lykkes i en stadig mer digital og konkurransepreget verden, må bedrifter omfavne teknologi…
I dagens digitale verden er cybersikkerhet mer enn bare et teknologisk problem – det er…