Historiefortelling er kunsten å formidle et budskap, en idé eller erfaring gjennom en strukturert og engasjerende fortelling. Hjernen elsker historier. Vi husker budskap mye lettere når det er pakket inn i en fortelling. Det trenger ikke nødvendigvis å være en faktisk hendelse, men den må føles ekte og lett å kjenne seg igjen i for målgruppen.
Kjenn målgruppen din
Forstå hvem du snakker til: Hvilke behov, utfordringer og ønsker har målgruppen? Når du vet hva folk bryr seg om og hvilke problemer de har, kan du lage et budskap som de virkelig forstår og bryr seg om. Du bør også vite hvor og hvordan målgruppen konsumerer innhold. Da kan du levere budskapet der de faktisk er, og i et format de foretrekker, noe som gir bedre resultater. For å få bedre innsikt i hvilken type innhold og i hvilke kanaler målgruppen fortrekker, kan du bruke verktøy som Google Analytics, sosiale medier, samtaler med kunder eller enkle undersøkelser. Har du ikke tid til det, finnes det ofte ferdige bransjerapporter og studier du kan bruke.
Sett en tydelig rød tråd
Før du starter med historiefortelling, bør du være helt klar på kjernen i det du vil formidle. Et tydelig definert budskap, hjelper deg å holde historien fokusert og konsistent. Start med å skrive ned hovedideen din, og sørg for at alle deler av historien understøtter den, slik at publikum enkelt forstår hva du vil formidle. Historien bygges opp logisk, med en begynnelse, en midtdel (konflikt, utfordring eller problemstilling) og en avslutning (løsning, innsikt eller konklusjon).
Vekk følelser
Følelser gjør budskapet ditt mer levende og minneverdig. Du gjør det ved å fortelle historier som folk kan kjenne seg igjen i. For å bygge spenning må det være en konflikt og løsning. Publikum blir da nysgjerrige og vil vite hvordan det går. Ikke glem visuelle elementer og riktig språk, det gjør at publikum lever seg inn i historien og kjenner på følelser.

Reklamefilmen «Doffen har daua» forteller en enkel, morsom historie. Den viser et problem og en løsning på en måte mange kjenner seg igjen i, noe som gjør at vi føler oss knyttet til historien og husker budskapet bedre.
Unngå salgssnakk
Historier som oppleves som genuine og ekte, vil ofte bygge sterkere tillit hos målgruppen. Videoer med virkelige erfaringer og naturlig språk blir godt likt på sosiale medier. Historier som er for salgsfokusert, blir fort oversett.
Oppfordre til interaksjon
Folk vil gjerne delta. Inkluder spørsmål, kommentarfelt, meningsmålinger eller andre muligheter for publikum til å delta i historien. En tegneserieskaper på Instagram som lar publikum være med på å bestemme hvordan historien utvikle seg, blir straks mer spennende. Det er en fin måte å fange publikums interesse på, og oppmuntre dem til å følge med videre.
Mennesker er i sin natur tiltrukket av historier, ettersom de fremkaller følelser og empati. Treffsikker historiefortelling krever en kombinasjon av å forstå publikum, bygge emosjonell fortelling og være autentisk. Det som avgjør om en historie er god, er om den vekker følelser og får publikum til å lytte eller lese videre. For å inspirerer til handling, bør ikke innhold bare informere, men også engasjere.